Congres BelastingZaken 2023

Inhoud

Op vrijdag 10 november vindt het jaarlijks Congres BelastingZaken 2023 plaats. Tijdens het congres praten maar liefst acht specialisten jou bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de btw, IB, VPB en meer. Daarbij is er aandacht voor recente jurisprudentie, besluitvorming en relevante Europese voorstellen. De belangrijkste fiscale ontwikkelingen staan op de agenda.

De specialisten
Wij zijn op dit moment nog druk bezig met de invulling van de dag maar wij hebben al een aantal topsprekers voor de dag uitgenodigd. Gedurende de dag praten zij je helemaal bij én kan je al jouw vragen stellen. 

 • mr. Carola van Vilsteren, btw-adviseur en eigenaar, Van Vilsteren BTW Advies 
 • mr. Heleen Elbert, fiscaal jurist en eigenaar, Elbert Fiscaal
 • prof.mr.dr.  Bernard Schols, hoogleraar Successierecht en Belastingen van rechtsverkeer, Radboud Universiteit Nijmegen
 • mr. Almer de Beer, belastingadviseur, Grant Thornton
 • mr. Chanien Engelbertink, Estateplanner, Van Wijk Estate Planning
 • mr Sylvester Schenk, Directeur fiscale zaken, Register Belastingadviseurs

Wij zien je graag op vrijdag 10 november!

Onderwerpen

09:30 – 09:45 Opening Dagvoorzitter - Paul Jehae

09:45 – 10:45 Actualiteiten btw -  Carola van Vilsteren

De btw verandert dagelijks. Het is van groot belang dat u deze veranderingen in de gaten houdt. Tijdens haar presentatie brengt Carola van Vilsteren u weer helemaal op de hoogte van de actuele btw-kwesties. Daarnaast aandacht voor praktische zaken als het beperken van risico’s en mogelijkheden voor ondernemers om btw te besparen. Wat zijn hierbij de aandachtspunten voor de administratie? Naast de hoofdlijnen komen ook verschillende uitzonderingen aan bod. De exacte onderwerpen zijn afhankelijk van de actualiteit en worden daarom kort voor aanvang van de presentatie vastgesteld.

10:45 – 11:45 WORKSHOPRONDE I:

 1. Actualiteiten Schenk- en Erfbelasting - Bernard Schols
  Tijdens deze workshop bespreekt prof. mr. dr. Bernard Schols de fiscale behandeling van relaties en ontwikkelingen op het gebied van testamenten. De exacte onderwerpen zijn afhankelijk van de actualiteit en worden daarom kort voor aanvang van de presentatie vastgesteld. 
 2. Auto van de Zaak - Heleen Elbert
  Autobelastingspecialist Heleen Elbert praat je tijdens deze workshop weer helemaal bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de Auto van de Zaak. Ben je al voorbereid op de "Normerende Regeling" en de "ZES"? Hoe zit het met de op Prinsjesdag aangekondigde wijzigingen? Wat is de laatste stand van zaken in de jurisprudentie? Na deze workshop ben je weer helemaal op de hoogte. Je gaat bovendien naar huis met een flink aantal tips die je direct in de praktijk toe kunt passen.

11:45 – 12:30 Lunch 

12:30 – 13:30 WORKSHOPRONDE II:

 1. Levenstestament - Chanien Engelbertink

 2. Excessief Lenen - Nick van Bemmel
  Tijdens deze workshop geeft Nick van Bemmel een korte introductie voor wat betreft de regelgeving rondom het fenomeen excessief lenen. Er zullen enkele rekenvoorbeelden worden gepresenteerd waarbij situaties als aflossingen en overlijden centraal staan. Daarnaast zal er ook voldoende aandacht besteed worden aan praktijksituaties om zo jouw klant goed te kunnen adviseren om bijv. excessief lenen te voorkomen of om inzicht te krijgen in wanneer de heffing veroorzaakt door excessief lenen de minst slechte optie is.

13:30 – 14:30 Plenaire sessie, Fiscale klimaat en verduurzamen van ondernemingen - Arjan Mulders

Duurzaamheid, een thema waar momenteel veel aandacht aan wordt besteed. Tijdens deze sessie neemt Arjan Mulders, vanuit zijn achtergrond als (internationaal) fiscalist en verbonden aan het wetenschappelijk onderwijs, jou mee in de fiscale ontdekkingstocht met betrekking tot duurzaamheid en de fiscaliteit. Vanuit de visie van de ondernemer wordt de praktijk benaderd waarbij de kaders van het huidige fiscaal klimaat worden geschetst. Vanzelfsprekend ontbreekt de link naar verschillende fiscale adviesmogelijkheden in de praktijk niet.

14:30 – 14:45 Pauze
14:45 – 15:45 Bedrijfsopvolgingregeling (BOR) - Almer de Beer

Almer de Beer zal u wegwijs maken door de recente ontwikkelen op het gebied van de DGA & BV, waaronder specifiek de ontwikkelingen binnen BOR. De exacte onderwerpen zijn afhankelijk van de actualiteit en worden daarom kort voor aanvang van de presentatie vastgesteld.


15:45 – 16:30 Eindejaarstips -  Sylvester Schenk

Ondanks de demissionaire status van het kabinet belooft het Belastingplan 2024 toch de nodige fiscale wijzigingen te bevatten. Sylvester Schenk neemt de belangrijkste maatregelen uit het plan met jou door een geeft aan wat jij er mee kan of moet gaan doen: aan het werk met het Belastingplan 2024 dus!

 16:30 – 16:45 Afsluiting - dagvoorzitter Paul Jehae

16:45 - Einde & Borrel

* Bovenstaand programma is onder voorbehoud van wizigingen, verdere invulling volgt zo spoedig mogelijk. 

Planning

Vrijdag 10 november 2023
Tijd: 09.30 tot 17:00 uur

Inschrijven

Ja, ik wil me inschrijven voor Congres BelastingZaken 2023 te Van der Valk Utrecht. De factuur à €450 excl. btw ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.

Praktisch

Datum, tijd en locatie
Vrijdag 10 november 2023
09:30 - 16:45 uur
Van der Valk Utrecht
Prijs

Prijs: €450 excl. btw

Betaling: Je ontvangt kort voor de startdatum de factuur.

Accreditatie
 • pe rbRB: 6 PE-punten
 • pe noabNOAB: 6 PE-punten
 • pe nbaNBA: 6 PE-punten
 • Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
  Eigen inbreng volgens PE-reglement.

Docent(en)

Vragen

Heb je vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor je. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor jouw kantoor.

Esther van Dorst
Esther van Dorst

 +31 (0)6 57888235
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl

> Algemene voorwaarden