Nationaal Congres BelastingZaken 2019

Inhoud

Tijdens het Nationaal Congres BelastingZaken 2019 praten 6 specialisten u bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de BTW, IB, VPB, en loonheffingen. Daarbij aandacht voor het Belastingplan 2020, recente jurisprudentie & besluitvorming en relevante Europese voorstellen.

Deze dag staan belangrijke hot topics uit de adviespraktijk op de agenda, waaronder de rekeningcourantmaatregel, boxarbitrage, vervanging Wet DBA, Quick Fixes BTW en Wwft. Traditiegetrouw zal de dag worden afgesloten met de eindejaarstips, dit jaar door Heleen Elbert.

Onderwerpen

09:00     Ontvangst met koffie & thee

09:30     Welkom door de dagvoorzitter

09:45     BTW actualiteiten

De BTW verandert dagelijks. Het is van groot belang dat u deze veranderingen in de gaten houdt. Tijdens haar presentatie brengt Carola van Vilsteren u weer helemaal op de hoogte van de actuele BTW-kwesties. Denk daarbij onder meer aan de kleine ondernemersregeling (KOR) en de vereenvoudiging handelsverkeer lidstaten (Quick fixes) die per 1 januari 2020 in werking treden. Daarnaast aandacht voor praktische zaken als het beperken van risico’s en mogelijkheden voor ondernemers om BTW te besparen. Wat zijn hierbij de aandachtspunten voor de administratie? Naast de hoofdlijnen komen ook verschillende uitzonderingen aan bod. De exacte onderwerpen zijn afhankelijk van de actualiteit en worden daarom kort voor aanvang van de presentatie vastgesteld.

Carola van Vilsteren | BTW-adviseur en eigenaar, Van Vilsteren BTW Advies

10:30     VPB & IB-actualiteiten

Almer de Beer zal u wegwijs maken door de recente ontwikkelen op het gebied van de VPB & IB. Onderwerpen die de revue passeren, zijn onder andere: rekening courantmaatregel, aanpassing van de liquidatie- en stakingsverliesregeling, ontwikkelingen op het gebied van de bedrijfsopvolgingsregelingen.

mr. Almer de Beer | Belastingadviseur, Grant Thornton

11:15     Koffie- & theepauze

11:45     Workshop ronde I

Rekeningcourantmaatregel
De fiscale praktijk is in de ban van de voorgestelde 'rekening-courantmaatregel'. Begrijpelijk aangezien deze maatregel breekt met de traditie dat een directeur-grootaandeelhouder (dga) onder de huidige regelgeving zonder fiscale beperkingen, onbeperkt geld mag lenen van zijn B.V. In het vierde kwartaal van dit jaar wordt het wetsvoorstel excessief lenen verwacht. Heeft u cliënt veel geleend van zijn/haar vennootschap? Dan is het zaak om hier als adviseur tijdig op voor te sorteren. In deze workshop behandelt Almer de Beer met u de mogelijke oplossingen voor het afbouwen van rekening-courantschulden.

mr. Almer de Beer | Belastingadviseur, Grant Thornton

Adviseur in spagaat
De mogelijkheden van de inspecteur om aan een belastingadviseur een boete op te leggen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk uitgebreid. Ook op het gebied van de naleving van de Wwft. Hieraan kan worden toegevoegd dat de belastingadviseur ook langs civiele weg met claims kan worden geconfronteerd. Daarbij gaat het niet alleen om ontevreden cliënten die schadevergoeding vorderen vanwege wanprestatie. Ook de Belastingdienst maakt in voorkomend geval gebruik van zijn civiele bevoegdheden om niet-betaalde belastingschulden op derden te verhalen. Daar komt straks nog bij dat de Belastingdienst adviseurs ook publiekelijk aan de schandpaal kan nagelen door het openbaar maken van vergrijpboeten opgelegd aan medeplegers.

In welke gevallen kan de belastingadviseur aansprakelijk worden gesteld? En hoe kan de belastingadviseur zich hiertegen wapenen? Hoe ver reikt de aangekondigde openbaarmaking van vergrijpboeten opgelegd aan medeplegers? In deze workshop geeft advocaat-belastingkundige Arthur Kan u concrete handvatten ter voorkoming van ‘ongelukken’.

mr. Arthur Kan | Advocaat - KanPiek Fiscale Advocatuur

12:30     Lunch

13:15     Workshop ronde II

Financiële planning (Boxarbitrage)
De laatste jaren zijn er de nodige wijzigingen geweest op het snijvlak fiscaliteit en vermogen. De tarieven in box 1 en 2 worden aangepast en box 3 wordt ingrijpend gewijzigd. Mede gelet op de aangekondigde rekeningcourantmaatregel is het zaak om de vermogenssamenstelling van uw cliënten tegen het licht te houden. In deze workshop bespreekt ervaren dga-adviseur Chris Dijkstra de verschillende overwegingen die daarbij een rol spelen.

mr.dr. Chris Dijkstra | Directeur van The Watermill Tax & Advisory

Loonzaken Update
In het Belastingplan staan dit jaar weinig verassingen, maar wel de nodige wijzigingen voor de loonheffing. Onder meer een verruiming van de werkkostenregeling, een invulling van het begrip vaste inrichting, nieuwe berekening voor waarde producten uit eigen bedrijf. Hoe staat het verder met de vervanging van de Wet DBA? Wat zijn de gevolgen van de Wet arbeidsmarkt in balans? Hoe zit het ondertussen met de handhaving bij werkgevers en ZZP’ers? Dit en meer in de Loonzaken Update, waarin ervaren loonbelastingspecialist Jan-Bertram u bijpraat over de laatste actualiteiten op het gebied van de loonheffingen.

mr. Jan Bertram Rietveld | Partner People Advisory Services EY

14:00     De Eindejaarstips! deel 1

Heleen Elbert bespreekt de belangrijkste maatregelen uit het Belastingplan 2020 en geeft Eindejaarstips voor alle belastingplichtigen, ondernemers, dga’s, werkgevers en werknemers.

mr. Heleen Elbert | Zelfstandig fiscaal-jurist

14:45     Koffie- & theepauze

15:00     De Eindejaarstips! deel 2

Heleen Elbert bespreekt de belangrijkste maatregelen uit het Belastingplan 2020 en geeft Eindejaarstips voor alle belastingplichtigen, ondernemers, dga’s, werkgevers en werknemers.

mr. Heleen Elbert | Zelfstandig fiscaal-jurist

16:00     Afsluiting & borrel

Planning

Vrijdag 1 november 2019

09:00 - 16:00

Inschrijven

Ja, ik wil me inschrijven voor Nationaal Congres BelastingZaken 2019 te Van der Valk Utrecht. De factuur à €425 excl BTW p.p. ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.

Praktisch

Datum, tijd en locatie
Vrijdag 1 november 2019
9.00 uur - 16.00 uur
Van der Valk Utrecht
Prijs

Prijs: €425 excl BTW p.p.

Betaling: U ontvangt kort voorafgaand aan de startdatum de factuur.

Accreditatie
  • pe rbRB: 6 PE-punten fiscaal
  • pe nbaNBA: 6 PE-uren
  • pe noabNOAB: 6 PE-punten i.a.
  • Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
    Eigen inbreng volgens PE-reglement,

Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

J. Wijnen
J. Wijnen

 06-10898504
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl