PE-Pitstop Belastingcontrole met steekproeven versus Tax Monitoring

Inhoud

De Belastingdienst heeft de afgelopen jaren flink in de uitbreiding van de controlecapaciteit geïnvesteerd, vooral door in te zetten op technische ondersteuning op het vlak van data-analyse en steekproeven. Hierbij valt op dat boekenonderzoeken steeds vaker worden geïnitieerd op basis van een uitgebreide risico inventarisatie vooraf. Een aankondigingsbrief van de Belastingdienst is dus geen kwestie meer van puur toeval. De Belastingdienst heeft in 2013 - tegelijk met de publicatie van de nieuwe Leidraad Toezicht Grote Ondernemingen - voor het eerst de “Controle Aanpak Belastingdienst” (CAB) openbaar gemaakt. De CAB beschrijft stapsgewijs de controleaanpak zoals gebruikt door de Belastingdienst bij de controle van belastingplichtigen. Hierin wordt duidelijk de voorkeur uitgesproken voor de toepassing van statistische steekproeven. En dat niet alleen als controlemiddel voor de Belastingdienst, maar ook als middel om voor organisaties om zichzelf te onderzoeken. Steekproeven kunnen worden ingezet om zowel fiscaaltechnische onderzoeken (denk aan loonheffing en btw) uit te voeren als om de kwaliteit van de fiscale processen en beheersmaatregelen (fiscale beheersing) te beoordelen.

Momenteel zien wij een toenemend aantal verzoeken om monitoring op basis van steekproeven door de Belastingdienst. De tijd dat de Belastingdienst zich focust op de bouw van een Tax Control Framework (TCF) door de organisatie ligt inmiddels al lange tijd achter ons. Steeds vaker wil de Belastingdienst overtuigd worden van de adequate werking van de fiscale beheersing. Volgens het principe “tell me, show me, prove me” verlangt de Belastingdienst dat organisaties zichzelf monitoren en daarbij vaststellen met behulp van een steekproef dat sprake is van een aanvaardbare aangifte.

De fiscus zet vol in op data-analyse. Hoe ziet het risicomodel van de Belastingdienst eruit? Hoe zet u data-analyse in om de fiscus maar ook uw klant proactief tegemoet te treden? Ondernemers, die niet onder horizontaal toezicht vallen, staan extra in de picture bij de fiscus. Het aantal boekenonderzoeken is gehalveerd, maar er wordt nu nóg meer ingezet op data-analyse. Dit biedt nieuwe controlemogelijkheden voor de fiscus maar ook nieuwe kansen voor u als adviseur. Wat kunt u leren van deze aanpak? Tijdens deze cursus laten wij zien hoe de fiscalist data-analyse effectief aanwendt. U krijgt meer inzicht op wat er daadwerkelijk speelt bij de klant én u dekt mogelijke risico’s beter af.

Doelgroep
• In- en externe fiscalisten
• Controllers en financieël en HR directeuren die verantwoordelijk zijn voor aangiften indirecte belastingen.

Tool 
• De checklist “hoe om te gaan met een boekenonderzoek van de Belastingdienst”. 
• Het gefaseerd plan van aanpak “Tax Monitoring”.

Resultaat
U past data-analyse en steekproeven in de fiscale praktijk toe. U bent de fiscus hier een stap mee voor en bent voorbereid op een mogelijke controle.

Onderwerpen

  • Boekenonderzoek door de fiscus onder het nieuwe toezicht model
  • Risicomodel van de belastingdienst: bij welke klanten zitten mogelijke risico’s?
  • ‘Juiste’ versus ‘aanvaardbare’ aangifte
  • Zelf monitoren en rol adviseur: data analyse en steekproeven
  • Data-analyse effectief toepassen in de fiscale mkb-praktijk
  • Advieskansen opsporen

Praktijkcases

Planning

Maandag 28 september 2020

Tijd: 15:30 tot 18:45 uur 

Inschrijven

Ja, ik wil me inschrijven voor PE-Pitstop Belastingcontrole met steekproeven versus Tax Monitoring te Landgoed Groot Kievitsdal Baarn. De factuur à €295 ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.

Praktisch

Datum, tijd en locatie
Maandag 28 september 2020
15.30 uur - 18.45 uur

Startgarantie!
Landgoed Groot Kievitsdal Baarn
Prijs

Prijs: €295

Betaling: U ontvangt kort voorafgaand aan de startdatum de factuur.

Startgarantie!

Accreditatie
  • pe rbRB: 3 punten
  • Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
    Eigen inbreng volgens PE-reglement.

Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

Aryane IJssel de Schepper
Aryane IJssel de Schepper

 070-3780748
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl

> Algemene voorwaarden