PE-Pitstop Fiscale controlebevoegdheden

Inhoud

Er is nog geen startdatum voor deze cursus bekend. Wilt u op de hoogte worden gehouden? Stuur dan een mail met onderwerpregel 'Startdatum PE-Pitstop Fiscale controlebevoegdheden' naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De Belastingdienst heeft een ruim arsenaal aan controlebevoegdheden. Daarnaast worden er steeds meer gevallen in de wet aangewezen waarin de belastingplichtige op straffe van een bestuurlijke boete, verplicht wordt gesteld om eigener beweging fiscale onjuistheden te melden. Denk bijvoorbeeld aan de suppletieaangifte omzetbelasting. De informatieverplichtingen van de belastingplichtige zijn echter niet onbegrensd. Ook de Belastingdienst is gebonden aan geschreven en ongeschreven spelregels. Met de introductie van de informatiebeschikking kan de belastingplichtige bovendien de juistheid van een informatieverzoek aan de belastingrechter voorleggen zonder dat zijn ongelijk per definitie leidt tot omkering en verzwaring van de bewijslast. Deze ontwikkelingen creëren mogelijkheden maar ook valkuilen voor u als adviseur!

Deze PE-Pitstop wordt gegeven door een medewerker van het Ministerie van Financiën en een fiscaal advocaat. De stof wordt daardoor vanuit twee kanten benaderd en geeft cursisten daarmee verschillende invalshoeken: waar let de Belastingdienst heden ten dage op? Wat zijn de risico's en valkuilen voor de adviseur bij een controleonderzoek?

Tool
Tijdens de Pitstop wordt gewerkt met een handleiding waarin een aantal praktische toepasbare regels worden beschreven die bij elk boekenonderzoek van pas kunnen komen. 

Leerdoel
Na de cursus bent u in staat om uw cliënten op gedegen wijze te adviseren over hun rechten en plichten bij een (eventuele) controle door de Belastingdienst. Daarnaast bent u in staat risico's te herkennen en te beheersen met betrekking tot uw eigen positie.

Onderwerpen

  • Wat zijn de aandachtspunten van de Belastingdienst?
  • Overzicht van de huidige fiscale controlebevoegdheden en mogelijk nieuwe wetgeving
  • De grenzen die wet, jurisprudentie en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur aan de fiscale controlebevoegdheden stellen
  • Welke risico's loopt de belastingadviseur ingeval van een boekenonderzoek bij zijn cliënt?
  • Hoe om te gaan met een omzetbelastingschuld van de cliënt?
  • De (on)mogelijkheden van de informatiebeschikking
  • Het signaleren van het spanningsveld tussen enerzijds de fiscale informatieverplichtingen en anderzijds het strafrechtelijke zwijgrecht
  • Bespreking praktijkvoorbeelden

Praktisch

Datum, tijd en locatie
(Datum nader te bepalen)
15.30 uur - 18.45 uur
Landgoed Groot Kievitsdal Baarn
Prijs

Prijs: €295

Betaling: De factuur ontvangt u kort voorafgaand aan de startdatum.

Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

Maik Wessels
Maik Wessels

 070-3780750
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl

> Algemene voorwaarden