Inhoud
De ‘Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen’ (Wet FKR), die grotendeels op 1 januari 2025 in werking treedt, heeft onder meer als doel om ervoor te zorgen dat er minder sprake is van mismatches in internationale situaties. Met deze wet wordt het bestaande Nederlandse fiscale kwalificatiebeleid voor (buitenlandse) rechtsvormen gecodificeerd en aangepast.
Als rechtsvormen in Nederland anders worden behandeld dan in het buitenland, kan dat leiden tot ongewenste situaties zoals dubbele belasting of dubbele niet-belasting. Deze wet is in het leven geroepen om sommige van dergelijke situaties tegen te gaan. Dankzij deze wet is er een aangepast kader om te beoordelen of (buitenlandse) rechtsvormen kwalificeren als transparant of niet-transparant en dergelijke situaties tegen te gaan.
Daarnaast vervalt het zogenoemde toestemmingsvereiste, waardoor o.a. de zelfstandige vennootschapsbelastingplicht van de open commanditaire vennootschap vervalt. Met deze aanpassingen loopt Nederland volgens de wetgever internationaal meer in de pas. Verder wordt ook aandacht besteed aan de wijzigingen ter zake van het fonds voor gemene rekening (FGR) en de VBI. Deze wijzigingen – die overigens via de Wet aanpassing FGR en VBI lopen - betreffen onder meer de aanpassing van de definitie van het FGR in de Vpb, met o.a. het vervallen van het toestemmingsvereiste. Voor beide wetgevingen (de Wet FKR en de Wet aanpassing FGR en VBI) is voorzien in gunstig overgangsrecht. Echter, om daarvoor in aanmerking te komen is het noodzakelijk om nog in 2024 in actie te komen. Er is momenteel in het parlement discussie gaande om bepaalde knelpunten op te lossen. Ook daar wordt tijdens de cursus aandacht aan besteed. Deze online cursus heeft een praktische insteek met tal van voorbeelden.
Leerdoelen
Na het volgen van deze cursus:
- Ben je op de hoogte van de ‘Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen’ en de ‘Wet aanpassing FGR en VBI’;
- Ben je in staat om te onderkennen in welke gevallen de problematiek speelt van kwalificatie van entiteiten als fiscaal transparant of non-transparant en wanneer actie dient te worden ondernomen.
- Ben je in staat om te onderkennen dat de nieuwe wetgeving met betrekking tot fiscale kwalificatie van rechtsvormen ook relevant kan zijn voor puur Nederlandse situaties en wanneer actie dient te worden ondernomen.
- Ben je in staat om te identificeren waar dit jaar nog actie moet worden ondernomen om in aanmerking te komen voor het gunstige overgangsrecht.
- Kun je het geleerde in de praktijk toepassen.
Voor wie?
Belastingadviseurs, (bedrijfs)fiscalisten, accountants, CFO, medewerkers accounting, medewerkers van de Belastingdienst en rechterlijke macht.
Ervaring
Enige kennis en ervaring van/met de wettelijke systematiek onder het oude recht (t/m 2024) dat gold voor de invoering van de Wet FKR en de problematiek rondom de hybride entiteiten is wenselijk om de cursus volwaardig en efficiënt te kunnen volgen.