Tijdens het btw Congres 2023 praten ervaren btw-specialisten je bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de btw. Daarbij aandacht voor recente jurisprudentie & besluitvorming en relevante Europese voorstellen.
Deze dag staan belangrijke ontwikkelingen en relevante adviesthema's op de fiscale agenda. Er is onder meer aandacht voor de Intracommunautaire levering, ketentransactie en het toepassen van het nultarief en btw processen en SAP.
09:30 uur Ontvangst met koffie & thee
Plenair
10:00 uur Welkom door dagvoorzitter - René van der Paardt
10:15 uur Nationaal: wetgeving, beleid, rechtspraak NL - Toon Vroon (Belastingdienst)
11:15 uur International: jurisprudentie HvJ, plannen Europese Commissie - Madeleine Merkx
12:15 uur Lunchpauze
13:00 uur Workshopronde 1
A. De intracommunautaire levering - Daniel Kroesen
Over welke bewijzen omtrent het vervoer moet je beschikken wil het nultarief van toepassing zijn? Hebben de Quick Fixes daar verandering in gebracht? Mag ik het nultarief toepassen als ik een geldig btw nummer krijg van mijn afnemer maar niet van het land van aankomst? Hoe zit het met onderbroken vervoer? Mag ik het nultarief niet toepassen als ik de levering per vergissing in de verkeerde periode heb gerapporteerd?
B. ABC’s – Marja van den Oetelaar
Als ondernemer A goederen verkoopt aan onder B, ondernemer B verkoopt de goederen door aan ondernemer C en de goederen gaan rechtstreeks van A naar C, hoe moet dan worden omgegaan met de btw? En als er meer partijen zijn betrokken bij de leveringen, wie mag dan het nultarief toepassen? Mag ondernemer A het nultarief toepassen als B een in Groot-Brittannië gevestigde ondernemer is? Hebben de vervoerscondities invloed op de btw behandeling?
C. Vida - Jeroen Bijl
De Europese Commissie heeft een voorstel gepubliceerd (“VAT in the Digital Age”) dat grote gevolgen gaat hebben voor het bedrijfsleven. Ondernemers zijn per 1 januari 2028 verplicht om elektronisch te factureren aan hun afnemers voor intracommunautaire leveringen en -diensten. De elektronische factuur moet uiterlijk twee werkdagen na het verrichten van de levering of dienst worden uitgereikt aan de afnemer. Dit heeft een real time rapportage verplichting tot gevolg. Verzamelfacturen mogen dan niet meer. Jeroen bespreekt de diverse voorstellen tijdens deze workshop.
14:00 uur Wissels workshoprondes
14:00 Workshopronde II
A. Btw formaliteiten – Eric Poelmann
Wat moet je waar rapporteren in de btw aangifte? Worden er boeten opgelegd als je een verkeerd vak hebt gebruikt? Als ik een suppletie aangifte heb ingediend, moet ik dan wachten met betalen? Ik heb per vergissing 21% btw vermeld op mijn factuur, dat had 9% moeten zijn. Moet ik nu 21% btw afdragen? En als ik de factuur crediteer, mag ik dan het verschil in de aangifte terugvorderen?
B. Aftrek voorbelasting – Carola van Vilsteren
Als je iets privé aanschaft of voor vrijgestelde prestaties gaat gebruiken kan je btw niet in aftrek brengen. Wanneer nog meer niet? Hoe zit het met de werkkamer thuis? En de fiets en de auto van de zaak? Mag ik de btw op kassabonnen in aftrek brengen? Mag ik de btw op mijn kosten volledig in aftrek brengen als ik ook leningen verstrek? En als ik een deelneming heb verkocht?
C. Samengestelde prestaties - Aimee van der Paardt
Als een samengestelde prestatie wordt verricht, moet beoordeeld worden of sprake is van een enkele levering of dienst of dat de geleverde prestatie moet worden gesplitst in twee of meer te onderscheiden leveringen of diensten. Zeker als op de onderdelen van de samengestelde prestatie verschillende btw kwalificaties van toepassing zijn. Denk aan het speeltje in een Happy Meal, aan het parkeren bij een attractiepark, een kerstpakket en het “gratis” biertje tijdens een voorstelling. Hoe moet dit worden beoordeeld?
15:10 uur - Koffie- en theepauze
15:30 uur Workshopronde III
A. Plaats van dienst - Pascal Schrijver
Als een btw casus moet worden opgelost, wordt vaak te weinig aandacht geschonken aan de plaats van dienst. Toch bepalen deze regels welke btw wetgeving van toepassing is. Pascal bespreekt tijdens deze workshop niet alleen de hoofdregels maar ook de uitzonderingen. Weet je bijvoorbeeld of er Nederlandse btw is verschuldigd over de management fee die je berekent aan jouw Zwitserse dochter? En of jouw schoonmaakbedrijf Nederlandse btw moet berekenen voor het schoonmaken van een in Duitsland gelegen kantoorpand? Moet je Nederlandse btw berekenen over goederenvervoer van Rotterdam naar Groningen aan een Belgisch bedrijf?
B. Werkelijk gebruik en werkelijke exploitatie - Milja Borman
Je kent de plaats van dienst regels. Maar ken je ook de werkelijk gebruik en werkelijke exploitatie regels? Deze regels kunnen er voor zorgen dat de heffing toch weer naar Nederland wordt getrokken terwijl de plaats van dienst op basis van de gewone regels buiten de EU is gelegen. Of andersom. Wist je dat ook een pure houdstermaatschappij Nederlandse btw verschuldigd kan zijn als ze een dienst inkoopt bij een Amerikaanse adviseur? Milja geeft je een overzicht van de belangrijkste werkelijk gebruik en werkelijke exploitatie regels in de EU.
C. Btw processen in SAP S/4 HANA - Roger Haenen
De btw behandeling van de transacties binnen uw bedrijf hangt af van de btw logica in uw ERP systeem. Staat u aan de vooravond of bent u bezig met een transitie naar SAP S/4HANA? Dan is dit het juiste moment om na te denken over de opzet van SAP voor btw-doeleinden. Wat zijn de drijfveren om dit binnen SAP of juist buiten SAP met behulp van een btw-engine of SAP add-on op te lossen? Is dit een IT en/of btw-verantwoordelijkheid? Roger geeft u praktische handvatten om deze keuzes te maken als ook welke strategische mogelijkheden een ERP transformatie biedt om btw processen verder te optimaliseren.
16:30 uur Wissel van Workshop naar plenaire afsluiting
16:40 uur Wrap-up door dagvoorzitter
17:00 uur Borrel