Het Register Estate Planners (REP) is een multidisciplinair platform voor estate planners uit verschillende disciplines, waaronder belastingadviseurs, notarissen, accountants, financieel planners. Op dinsdag 3 oktober vindt de Studiedag Register Estate Planners najaar 2023 plaats.
10:00 ‐ 10:30 Ontvangst
10:30 ‐ 10:45 Opening dagvoorzitter Marit Muller-van Zeijl
10:45 - 11:45 Actualiteiten estate planning - prof. mr. dr. Bernard Schols
11:45 ‐ 12:00 Snelle koffiepauze
12:00 ‐ 13:00 Actualiteiten estate planning - prof. mr. dr. Freek Schols
13:00 ‐ 14:00 Lunch
14:00 ‐ 15:30 Break-out sessies
15:30 ‐ 16:00 Pauze
16:00 ‐ 17:30 Break-out sessies
Break-out sessies
Het plenaire ochtendgedeelte wordt verzorgt door prof. mr. dr. Wouter Burgerhart en prof. mr. dr. Freek Schols.
In de middag kunt u break-out sessies volgen.
Beleggen in box 2 en 3 - drs. Jeroen Knol
Box 2 en box 3 zijn nogal in beweging. “Houdt de forfaitaire spaarvariant van box 3 stand voor de Hoge Raad?” is één van de vragen die docent Jeroen Knol behandelt tijdens deze workshop. Ook wordt ingegaan op de afwegingen tussen beleggen in box 2 en dividend uitkeren naar box 3, rekening houdend met vanaf de eerste schijf van 24,5% vanaf volgend jaar in box 2 en het nu nog lagere AB-tarief van 26,9%, Daarnaast komt de eerste peildatum van de excessief lenengrens van € 700.000 dichterbij. Nog reden voor acties?
Pensioen moet je doen - mr. Frank Hoens
Het pensioenpalet kent meer smaken dan het uitsluiten of van toepassing verklaren van de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding en/of de Pensioenwet. Met dat vertrekpunt bekijken we wat we (kunnen) doen met pensioen in de advies- en contractenpraktijk. Aan de hand van casus staan we stil bij enkele civielrechtelijke aspecten van het pensioendossier. Uiteraard ook aandacht voor de vraag of de planner al aan de slag moet met de nieuwe Pensioenwet; of betekent de lange overgangs- transitiefase dat voorlopig niets hoeft te worden gedaan? En wat is de stand van zaken van het wetsvoorstel Wet pensioenverdeling bij scheiding: noopt die (nu al) tot actie?
Huwelijkse voorwaarden vanuit de bril van de echtscheidings- en erfrechtadvocaat - mr. Edith Schnackers
Huwelijkse voorwaarden zijn een belangrijk instrument voor de estate planner. Maar pakken ze altijd uit zoals is beoogd? In deze workshop worden huwelijkse voorwaarden door de ogen van een echtscheidings- en erfrechtadvocaat bekeken. Waarover ontstaan bij echtscheiding of bij overlijden onduidelijkheden of conflicten? En hoe kun je dat bij het opstellen voorkomen? Diverse valkuilen en aandachtspunten worden besproken aan de hand van de belangrijkste stelsels: van de oude algehele gemeenschap van goederen, tot de (beperkte) gemeenschap, van finale en/of periodiek verrekenbedingen tot koude uitsluiting. De theorie en praktische tips wisselen elkaar in rap tempo af. Na het volgen van deze workshop beschik je over praktische handvatten voor jouw werk als estate planner.
Valkuilen van de wettelijke verdeling bij samengestelde gezinnen - mr. Hanneke Kroonenberg CFP REP
Er bestaan veel samengestelde gezinnen. Dit maakt de verdeling van de erfenis complexer.
Sinds 1 januari 2003 kennen we de wettelijke verdeling. Als er een echtgeno(o)te(e) en kinderen zijn en geen testament dan is de wettelijke verdeling van toepassing.
Maar ook in een testament kan de (quasi) wettelijke verdeling worden opgenomen. Het is mogelijk om door het maken van een testament stiefkinderen ook te betrekken in de wettelijke verdeling.
De praktijk heeft de afgelopen jaren laten zien dat er bij samengestelde gezinnen en de (quasi) wettelijke verdeling een aantal zaken mis kunnen gaan. In deze workshop staat Mr Hanneke Kroonenberg, hoofd Kenniscentrum Van Lanschot, stil bij de valkuilen van de( quasi) wettelijke verdeling bij samengestelde gezinnen.
De estate planner (REP) als executeur? - mr. Dennis Weewer REP
Nadat er een estate plan is gemaakt volgt het moment dat een cliënt ook daadwerkelijk komt te overlijden en dat de nalatenschap moet worden afgewikkeld.
Tijdens deze break-out sessie worden de verschillende fasen van de nalatenschapsafwikkeling doorgenomen. Van inventarisatie tot daadwerkelijke verdeling. Hierbij komen aan de orde de invloed van:
- de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden
- vermogensbestanddelen en waardering
- schenkingen (op papier)
- inbrengverplichtingen
- legaten
- te gelde maken van goederen
- testamentair bewind op verkrijgingen
- aangifte erfbelasting
En de positie(s) van de verschillende betrokken (erfgenamen, legatarissen en legitimarissen) worden vanuit een praktisch kader bekeken.
Voor een Estate Planner is het van groot belang om een idee te hebben wat een executeur met de gegeven advies wel (of niet) doet. Deze workshop geeft een kijkje in de keuken van de executeur.