Congres Familiebedrijven 2020

Inhoud

Hét congres voor de adviseur van familiebedrijven!

'Ondernemen met impact'

Op vrijdag 17 april 2020 zal de vijfde editie van het Congres Familiebedrijven in het teken van het thema ‘ondernemen met impact’ staan. Hoe adviseert u het familiebedrijf over de kansen en uitdagingen op het gebied van ondernemen met maatschappelijk impact en hoe staat u het familiebedrijf bij in dit proces? Diverse specialisten zullen ingaan op verschillende onderwerpen rondom dit thema.

Naast een plenaire sessie kun u zich straks ook inschrijven voor break out sessies. Daarmee verschilt het met voorgaande jaren, het programma zal nog meer afgestemd zijn op uw persoonlijke kennisbehoefte.

Bekijk hier de sfeerimpressie van het Congres Familiebedrijven 2019. 

 

Onderwerpen

10:30 - 11:00 Ontvangst 

11:00 - 11:15 Opening 
drs. Niels Govers & mr. Mitra Tydeman

11:15 - 12:00 Ondernemen met impact in de praktijk | Eveline Maas, FBNed & Corine Rook, familiebedrijf Bergschenhoek Groep 

12:00 - 13:00 Lunch

13:00 - 14:30 Break out sessies 1

14:30 - 14:45 Pauze

14:45 - 16:15 Break out sessies 2

16:15 - 16:30 Pauze

16:30 - 17:00 Steward Ownership | Jennifer Benson

17:00 Borrel 

 

Break out sessies
In de middag zijn er break out sessies. Er staan vier verschillende break out sessies op het programma. U kunt deelnemen aan twee sessies van 1,5 uur. Na aanmelding volgt t.z.t. de inschrijving voor de break out sessies, u wordt hierover geïnformeerd per E-mail. 

De break out sessies die u kunt volgen zijn: 

Een impactvolle genreatie in positie | Renée de Kuyper, familiebedrijf De Kuyper Royal Distillers

- Hoe kijken wij als adviseurs naar een generatie die betekenis wil geven?
- Hoe kunnen wij deze drive helpen invullen?
- De verschillende rollen die opvolgers kunnen spelen rondom het thema impact.

Charity management | drs. Jeroen Knol, O4&Partners

Hoewel van alle tijden, is er steeds meer aandacht voor het schenken en nalaten aan goede doelen. Charitatieve motieven worden gecombineerd met fiscale optimalisatie. Kiest de filantroop voor een periodieke gift of legaat aan een erkend goed doel of richt hij een eigen ANBI-stichting op? Of wellicht heeft een fonds op naam de voorkeur? Of een combinatie?

Naast een kennismaking met de wereld van charitas wordt dieper ingegaan op de charitatieve motieven en de vormgeving hiervan: de do’s en don’ts worden met praktische voorbeelden belicht. Aandacht is er voor het proces hoe een charitatief plan tot stand komt en de rol van de trusted advisor als procesbegeleider. Tevens kijken we naar de financiële en fiscale mogelijkheden en staan we stil bij de spelregels van een ANBI. Nieuwe ontwikkelingen als gemeenschapsfonds, effective giving en disruptieve ngo’s komen aan bod. Ook raakvlakken met impact investing komen langs: geen donatie maar een belegging die financieel en sociaal rendement combineert.

Het belang van Filantropie in brede zin voor succesvolle familiebedrijven | dr. mr. Ineke Koele, Koele Tax & Legal Perspecta 

Alle familiebedrijven die over meerdere generaties succesvol zijn, hebben een cultuur van overvloed en ‘stewardship’. Om te begrijpen wat dat betekent en om te kunnen transformeren naar zo’n cultuur, is filantropie in brede zin (met primair impact als doelstelling) het best beschikbare instrument. Bovendien levert het actief beoefenen van filantropie op een natuurlijk wijze de lastig te definiëren kernwaarden van een familie(bedrijf) op; het vormt dus een actieve aanzet of invulling van een familiestatuut. Deze workshop geeft praktische inzichten in de ‘business case’ van filantropie voor familiebedrijven en een aanzet tot concrete acties.

‘Het familiebedrijf adviseren over ondernemen met impact’ | Eveline Maas, FBNed

In deze workshop buigen we ons over de vraag hoe je als adviseur het familiebedrijf kunt bijstaan op het gebied van ondernemen met impact.
Vragen die aan de orde komen zijn onder andere:
- ‘Ondernemen met impact’: wat valt hier allemaal onder?
- Hoe kan vanuit verschillende familierollen impact gemaakt worden?
- Hoe kijken verschillende generaties aan tegen impact?
- Wat kan je rol zijn als adviseur?
- Welke signalen kun je oppikken?
- Hoe kun je dit thema pro-actief benaderen?
- Welke manieren zijn er om jezelf te scholen op impact gebied?


Aan de hand van een aantal voorbeelden legt Eveline uit hoe familiebedrijven ‘ondernemen met impact’, zowel vanuit het perspectief van familie als bedrijf. Hierbij komen ook de worstelingen aan bod die families hierbij ervaren, bijvoorbeeld:
- Hoe kan een aandeelhoudende familie het externe management stimuleren meer aan duurzaamheid te doen?
- Hoe kunnen filantropische activiteiten van de familie beter afgestemd worden op de duurzaamheidsactiviteiten van het bedrijf?
- Hoe communiceren we hierover naar de buitenwereld?
Tijdens de workshop worden de deelnemers uitgenodigd hun ervaringen en aanpak ten aanzien van dit onderwerp te delen en maken we gezamenlijk een overzicht van do’s en don’ts.

Planning

Vrijdag 17 april 

11:00 uur - 17:30 uur

Van der Valk Veenendaal

Inschrijven

Ja, ik wil me inschrijven voor Congres Familiebedrijven 2020 te Hotel van der Valk - Veenendaal . De factuur à €295 ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.

Praktisch

Datum, tijd en locatie
Vrijdag 17 april 2020
11:00 uur - 17:30 uur
Hotel van der Valk - Veenendaal
Prijs

Prijs: €295

Betaling: U ontvangt kort voorafgaand aan de startdatum de factuur.

Voor leden van het Netwerk Adviseur Familiebedrijven is deelname gratis. Gebruik de couponcode NAFNC2020

NAF leden kunnen een relatie meenemen, zij betalen dan €195,- i.p.v. €295,- Gebruik de couponcode: NAFrelatie

REP-leden ontvangen €100,- korting. Gebruik de couponcode REPOPNCFB

Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

Maik Wessels
Maik Wessels

 0612556310
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl

> Algemene voorwaarden