Btw Congres 2024

Inhoud

Tijdens het Btw Congres 2024 praten ervaren btw-specialisten je bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de btw. Daarbij aandacht voor recente jurisprudentie & besluitvorming en relevante Europese voorstellen. 

Deze dag zal in het teken staan van belangrijke ontwikkelingen en relevante adviesthema's op de fiscale agenda zoals rapportage verplichtingen en aftrekbeperkingen. Samen met Marja van den Oetelaar is er een mooi programma voor jou samengesteld. Zie onder kopje planning voor onze volledige programma. 

We kijken er naar uit om jou dit jaar (weer) te verwelkomen op ons jaarlijks Nationaal btw Congres! 

Onderwerpen

De onderwerpen zullen in aanloop naar het event definitief vastgelegd worden op basis van de actualiteiten. Op de agenda staan de volgende onderwerpen: 

  • Intracommunautaire leveringen
  • Vervoersdiensten
  • Events & btw
  • Entrepots
  • ViDA
  • Rapportage verplichtingen
  • Aftrekbeperkingen
  • Fiscale eenheid
  • Financiële dienstverlening

Planning

09:30 Ontvangst met koffie & thee

Plenair

10:00 Welkom door dagvoorzitter - Marit Muller-van Zeijl
10:15 Nationale ontwikkelingen - Toon Vroon
Toon bespreekt de belangrijkste nationale arresten, nieuwe beleidsbesluiten en andere belangrijke weetjes op nationaal btw gebied.

11:15 Internationale ontwikkelingen - Madeleine Merkx
Madeleine gaat in op arresten van het Hof van Justitie en ontwikkelingen op internationaal gebied.    

12:15 Lunchpauze

13:00 Workshopronde 1

A. Intracommunautaire leveringen – Pascal Schrijver
Werkt u al met de nieuwe afhaalverklaring voor de toepassing van het 0% tarief en voldoet u aan de verduidelijkte zorgvuldigheidsnormen zoals door de Staatssecretaris geschetst in het vernieuwde voorschrift Tabel II? Tijdens de workshop gaan wij hierop in, maar bijvoorbeeld ook op ketentransacties en de bijbehorende (factuur)vereisten.

B. Vervoersdiensten – Marja van den Oetelaar
Marja bespreekt hoe vervoersdiensten moeten worden behandeld voor de btw. In de praktijk gaat dit nogal eens fout. Wist u bijvoorbeeld dat als u goederen vervoert in de Verenigde Staten in opdracht van een Nederlandse ondernemer, u 21% btw moet berekenen? En als u goederen vervoert van Antwerpen naar Brussel in opdracht van een Engelse ondernemer, u Belgische btw moet berekenen?  

C. Events & btw – Esther Tissen
Als je een congres, een beurs of iets soortgelijks organiseert, ligt het spook van de btw op de loer. Voordat je het weet, volgt er een naheffing van de Nederlandse of buitenlandse fiscus. Bij dit soort activiteiten is het erg belangrijk om bijvoorbeeld vast te stellen of sprake is van een samengestelde dienst, waar deze wordt geacht plaats te vinden en of de reisbureauregeling nog een rol speelt.     

14:00 Workshopronde II

A. Entrepots – Kees van Oosten
Een btw ‘er wil nog wel eens moeite hebben met douane-entrepots, accijnsgoederenplaatsen en btw-entrepots. De reden hiervoor is vaak dat deze entrepots gelinkt zijn aan douane wetgeving en mensen die zich met de btw bezig houden deze kennis vaak missen. Kees geeft tijdens deze workshop zowel de douane als de btw kant weer van de entrepots die we in Nederland kennen.

B. ViDA – Jeroen Bijl
De Europese Commissie heeft op 8 december 2022 een voorstel gepubliceerd (“VAT in the Digital Age”) dat grote gevolgen gaat hebben voor het bedrijfsleven. Her voorstel omvat onder meer de verplichting om direct elektronisch te factureren voor intracommunautaire leveringen en -diensten en het rapporteren daarvan aan de belastingdienst.  Ook andere relevante wijzigingen zijn verwerkt in dit pakket, zoals voor platforms die personenvervoer en kort verblijf faciliteren en voor de overbrenging van eigen goederen naar andere lidstaten. Overigens is al gebleken dat de in het voorstel genoemde ingangsdata niet zullen worden gehaald, en staat een aantal van de voorstellen inhoudelijk ter discussie. Als het goed is weten we op de datum van het Nationale BTW Congres wel wat de definitieve plannen en ingangsdata zijn. In een uur praat Jeroen Bijl u helemaal bij over dit actuele onderwerp.

C. Rapportage verplichtingen - Martijn Schippers & Lisa van Esdonk-Bongaarts
Er komen steeds meer administratieve verplichtingen bij waar ondernemers aan moeten voldoen. Zo is onder meer de Dac7, de CBAM en CESOP geïntroduceerd. En daarmee is de kous nog niet af….

15:10 Pauze

15:30 Workshopronde III

A. Aftrekbeperkingen – Mathijs Ziepzeerder
Niet alle btw is aftrekbaar. Denk aan de btw toerekenbaar aan vrijgestelde prestaties, de btw die toerekenbaar is aan de niet-economische sfeer en de btw op eten en drinken in restaurants. Maar ook ten onrechte berekende btw is niet aftrekbaar.

B. Fiscale eenheid – Carola van Vilsteren
Wanneer kan een fiscale eenheid voor de btw worden gevormd? Kan ook een houdstervennootschap in de fiscale eenheid worden opgenomen? Is een beschikking nodig? Kan een vaste inrichting in de fiscale eenheid?

C. Financiële dienstverlening - Huub Stringer
Welke prestaties van banken zijn (niet) btw vrijgesteld? Hoe gaat een bank om met de pro-rata? Welke btw zaken spelen er nog meer bij banken? Hoe zit het met crypto’s? Leningen? Derdengelden rekeningen?

16:30 Wissel van workshop naar plenaire afsluiting

16:40 Wrap-up door dagvoorzitter - Marit Muller-van Zeijl

17:00 Borrel

Inschrijven

Ja, ik wil me inschrijven voor Btw Congres 2024 te Van der Valk - Utrecht. De factuur à €395 excl. btw ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.

Praktisch

Datum, tijd en locatie
Vrijdag 11 oktober 2024
10:00 - 17:00
Van der Valk - Utrecht
Prijs

Prijs: €395 excl. btw

Betaling: je ontvangt kort voor de startdatum de factuur.

Accreditatie
Docent(en)

Vragen

Heb je vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor je. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor jouw kantoor.

Sdu Licent Academy
Sdu Licent Academy

 070-3780750
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl

> Algemene voorwaarden