Tijdens het Btw Congres 2025, gepland op tien oktober 2025, praten ervaren btw-specialisten jou bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de btw. Gedurende de dag is er aandacht voor de ervaren btw-specialist die zijn kennis wilt opfrissen maar ook voor de generalist die zijn of haar kennis wilt verdiepen. Daarbij is er aandacht voor recente jurisprudentie & besluitvorming en relevante Europese voorstellen.
Samen met Marja van den Oetelaar, mede-eigenaar van de The VAT Consultancy Firm B.V., hebben wij wederom een mooi programma voor jou samengesteld die terug te vinden onder het kopje planning.
We kijken er naar uit om jou dit jaar (weer) te verwelkomen op ons jaarlijks Nationaal btw Congres!
Onderwerpen
De volgende onderwerpen worden tijdens de workshoprondes behandeld:
Houdstervennootschappen en btw - Prof. Dr. Jeroen Bijl
VAT in the digital age - Prof. Dr. Madeleine Merckx
Werkelijk gebruik en werkelijke exploitatie - mr. Marja van den Oetelaar
Transfer pricing & btw - mr. Trudie Perié
Btw-besparingsstructuren en misbruik van recht - mr. Roelof Vos
De douane rapportage - mr. Bart Boersma
Btw en de verleggingsregeling - mr. Carola van Vilsteren
Hoe komt een kennisgroep standpunt tot stand - mr. Scott Smeets
Actualiteiten vastgoed en btw/overdrachtsbelasting - mr. Aimée van der Paardt
Planning
-- vrijdag 10 oktober 2025 --
09:30 uur Ontvangst met koffie & thee
Plenair
10:00 uur Welkom door dagvoorzitter - Herman van Kesteren
Pieter Bouwhuis is hoofd van de afdeling btw op het Directoraat van het Ministerie van Financiën dat zich bezighoudt met voorbereiden van beleid en wetgeving. Pieter zal ingaan op de actuele btw-dossiers die lopen in Den Haag en Brussel en daarbij ook de politieke context van die dossiers schetsen.
11:15 - 11:30 uur Pauze
11:30 - 12:30 Workshop ronde I
A. Houdstervennootschappen en btw - Prof. Dr. Jeroen Bijl
Jeroen praat jou in een uur bij over de btw-positie van houdstermaatschappijen, waarbij uiteraard bijzondere aandacht zal worden besteed aan de regels die per 1 juli 2025 van kracht zijn: het besluit Belastingplicht en fiscale eenheid omzetbelasting en het Besluit aftrek van omzetbelasting. Hij focust op (de omvang van) het recht op aftrek van btw op aandelentransacties. Daarvoor is onder meer van belang of de aandelen als een rechtstreeks, duurzaam en noodzakelijk verlengstuk van de economische activiteit van de ondernemer worden beschouwd en of de kosten van de ingekochte prestatie voorafgaand aan of na afloop van de verkoop en overdracht van aandelen zijn gemaakt. Andere relevante punten komen uiteraard ook aan bod.
B. VAT in de digital Age - Prof. Dr. Madeleine Merckx
Op 11 maart 2025 zijn de ViDA-voorstellen aangenomen. Deze voorstellen hebben aanzienlijke gevolgen voor de btw. Tijdens deze workshop wordt ingezoomd op de onderdelen e-invoicing en digital reporting en de single VAT registration van ViDA, aangezien deze onderdelen ondernemers die grensoverschrijdend handelen allemaal zullen raken. Daarnaast wordt aan de hand van voorbeelden ingegaan op situaties waarin btw-registraties niet langer nodig zijn en situaties waar dat nog wel het geval is. Vanaf 1 juli 2030 is het verplicht een e-invoice conform een EU-format uit te reiken in geval van grensoverschrijdende transacties. Bepaalde data van die factuur dient vervolgens ook gerapporteerd te worden door leverancier/dienstverrichter en afnemer aan de belastingdienst. Tijdens de workshop wordt ook uitgebreid stilgestaan bij deze verplichtingen.
C. Werkelijk gebruik en werkelijke exploitatie - mr. Marja van den Oetelaar
Dan denk je de plaats van dienst regels onder de knie te hebben. Maar de werkelijk gebruik en werkelijke exploitatie regels kunnen de bekende regels volledig aan de kant schuiven. Tijdens deze workshop krijg je uitleg over wat deze regels inhouden en hoe de diverse lidstaten deze regels hebben geïmplementeerd. Zo bepalen sommige lidstaten dat btw moet worden berekend over lokaal goederenvervoer en de verhuur van roerende zaken als de afnemer een niet-EU ondernemer is. Deze workshop is voor mensen die geen uitleg meer nodig hebben over de plaats van dienst regels.
12:30 - 13:00 uur Lunchpauze
13:30 - 14:30 uur Workshopronde II
A. Transfer pricing & btw - mr. Trudie Perié
De complexe relatie tussen transfer pricing en btw is al eerder maar ook onlangs weer voorgelegd aan het Hof van Justitie. Wanneer is geen sprake van een voor de btw relevante prestatie, wanneer wel? Trudie behandelt tijdens deze workshop de wettelijke bepalingen, de meest relevante arresten en trekt haar eigen conclusies.
B. Btw-besparingsstructuren en misbruik van recht - mr. Roelof Vos
Er zijn heel wat constructies in omloop om btw te besparen. Denk aan het verkopen van de auto van de zaak aan de DGA tegen een lage vergoeding, de verhuur van (on)roerende zaken in vrijgestelde sectoren en geen heffing door de werkelijk gebruik en exploitatie regels. Maar kan dat nou allemaal wel zonder last te krijgen van jouw geweten? De fiscus tracht constructies te bestrijden met misbruik van recht. Wanneer is daar sprake van? En als inderdaad sprake is van misbruik van recht, wat zijn de gevolgen? Deze workshop is voor mensen met flinke btw kennis.
C. Btw & Douane: hoofdpijn of opluchting - mr. Bart Boersma
De btw en de douane hebben aardig wat raakvlakken. Als je voor de btw verantwoordelijk bent maar niet voor douane, zorgen de douane aspecten nog wel eens voor hoofdpijn. Bart gaat jouw hoofdpijn verlichten. Hij bespreekt de rol van douanevertegenwoordiging in combinatie met de btw-afhandeling bij invoer. Is de indirect vertegenwoordiger aansprakelijk voor de btw als hij optreedt als indirect vertegenwoordiger? Hoe moet een niet in de EU gevestigde ondernemer in- of uitvoeren? Wie moet er optreden als consigne/importeur? Hebben latere aanpassingen op de douanewaarde invloed op de btw-aangifte? Wat gebeurt er als goederen vermist raken of beschadigd worden in douane/btw entrepot of tijdens het douane vervoer? Kortom, Bart bespreekt de samenloop tussen douane en btw.
14:30 - 14:45 uur Pauze
14:45 - 15:45 uur Workshop ronde III
A. Btw en de verleggingsregeling - mr. Carola van Vilsteren
In de presentatie van Carola legt zij uit wat een verleggingsregeling is, wat het doel is, hoe het werkt, in welke branches de verleggingsregeling van toepassing is, hoe de verleggingsregeling moet worden verwerkt in de btw aangifte en op de factuur en vooral wanneer deze regeling wel of niet moet worden toegepast. Uiteraard wordt ook ingegaan op de opgaaf uitbetaling aan derden (UBD).
B. De totstandkoming van Kennisgroepstandpunten op het gebied van de btw - mr. Scott Smeets
Tijdens deze workshop praat Scott – Coördinerend/Specialistisch Adviseur Omzetbelasting bij de Concerndirectie Fiscale en Juridische zaken van de Belastingdienst – je bij over de wijze waarop een Kennisgroepstandpunt op het gebied van de btw tot stand komt. Wanneer gaat een Kennisgroep zich buigen over een vraag? Wat is daarbij de rol van de zogenoemde vaktechnische infrastructuur? Hoe verhoudt de publicatie van Kennisgroepstandpunten zich tot het (al dan niet) verwerken in beleidsbesluiten? Brengt publicatie van Kennisgroepstandpunten nog een nieuwe dimensie met zich mee? Kunnen vragen ook op een andere wijze worden beantwoord? Wat is de rol van de Concerndirectie Fiscale en Juridische zaken van de Belastingdienst in het geheel? Scott zal bij al deze vragen stilstaan. Bovendien is dit de uitgelezen kans om Scott ook andere vragen te stellen over zijn werk.
C. Actualiteiten vastgoed en btw/overdrachtsbelasting - mr. Aimée van der Paardt
In deze workshop worden diverse actuele onderwerpen behandeld rondom vastgoed en btw. Een greep uit recente jurisprudentie & nieuwe wetgeving, zoals de kwalificatie van bouwterrein, het inperken of afschaffen van het verlaagd tarief bij het schilderen en stukadoren van panden met gemengde doeleinden en bij logiesvertrekking binnen het kader van het hotel-, pension- en vakantiebestedingsbedrijf. Ook de invoering van de btw-herzieningstermijn op investeringsdiensten aan onroerende zaken zal worden behandeld. Uiteraard worden ook de do’s en don’ts voor de praktijk niet vergeten.
15:45 Afsluiting & Wrap-up door dagvoorzitter - Herman van Kesteren
De surprise van de dag. Aangezien dit onderdeel van het programma een surprise is, kunnen we niets verklappen….
17:00 Borrel met hapjes
Inschrijven
Ja, ik wil me inschrijven voor Nationaal Btw Congres 2025 te Van der Valk - Utrecht. De factuur à €425 excl. btw ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.
Praktisch
Datum, tijd en locatie
Vrijdag 10 oktober 2025 10:00 - 17:00 Van der Valk - Utrecht
Prijs
Prijs: €425 excl. btw
Betaling: je ontvangt kort voor de startdatum de factuur.
Heb je vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor je. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor jouw kantoor.