Masterclass Belastingverdrag Nederland-Duitsland

Inhoud

Er is nog geen startdatum van deze cursus bekend. Wilt u op de hoogte worden gehouden van de startdatum, mail dan Jelle Berghuis (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en u ontvangt bericht zodra deze bekend is.

Duitsland is al vele jaren de belangrijkste handelspartner van Nederland en zal dat ook in de toekomst blijven. Bij grensoverschrijdende bewegingen tussen Nederland en Duitsland spelen allerlei verschillende fiscale onderwerpen een rol, of het nu gaat om handel, het opzetten van filialen aan de andere kant van de grens, personeel dat in het buurland gaat werken of andere aspecten van grensoverschrijdend ondernemen.

Veel van de relevante fiscale onderwerpen voor ondernemers actief op de lijn Nederland – Duitsland zijn ook nog eens in beweging. Vanaf 1 januari 2016 is een nieuw verdrag geldend, Duitsland heeft diverse nationale regelingen aangepast die ook de Nederlandse onderneming actief in Duitsland kunnen raken en er zijn ontwikkelingen die verraden wat we voor de toekomst mogen verwachten.

Deze masterclass is bedoeld om u als adviseur, inhouse fiscalist of als medewerker van de Belastingdienst een solide basiskennis van de relevante regelingen in grensoverschrijdenden situaties tussen Duitsland en Nederland te bemiddelen en in staat te stellen dat de samenwerking met de Duitse co-adviseur optimaal kan verlopen. Met andere woorden, veel praktijkervaring zal worden gecomprimeerd in één dag. Deelnemers worden uitgenodigd om vooraf casusposities in te leveren.

Onderwerpen

 • De basis van het Duitse belastingrecht: soorten heffingen, algemene principes
 • Bepaling van de fiscale woonplaats van natuurlijke personen. Hoe (on)waarschijnlijk is een dubbele fiscale woonplaats en wat zijn de consequenties
 • Emigratie, aanmerkelijk belang en exit heffingen. Van Duitsland naar Nederland en vice versa.
 • Emigratie en pensioen/lijfrente-uitkeringen.
 • De “salary split”. Een inwoner van Nederland werkt parttime in Duitsland en een inwoner van Duitsland werkt parttime in Nederland.
 • Het management en commissarissen van een vennootschap. Een inwoner van Nederland is bestuurder of commissaris van een Duitse vennootschap. Een inwoner van Duitsland is bestuurder of commissaris van een Nederlandse vennootschap.
 • Nederlandse vennootschap houdt aandelen in Duitse vennootschap. Deelnemingsvrijstelling, anti-misbruikbepalingen, rol van het nieuwe verdrag.

Praktisch

Datum, tijd en locatie
(Datum nader te bepalen)
09.30 uur - 17.00 uur
Hotel Bilderberg- Wolfheze
Prijs

Prijs: €595

Betaling: U ontvangt kort voorafgaand aan de startdatum de factuur.

Accreditatie
 • pe rbRB: 6 punten
 • Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
  Eigen inbreng volgens PE-reglement.

Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

Maik Wessels
Maik Wessels

 070-3780750
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl

> Algemene voorwaarden