Inhoud
In vrijwel alle bedrijfstakken gingen er in 2023 meer bedrijven failliet dan in 2022 waarbij de stijging het grootst was voor de handel (bron: CBS). Hierdoor is het te verwachten dat er een toename gaat plaatsvinden van aansprakelijkheden voor opdrachtgevers. Er bestaan diverse aansprakelijkheden op basis waarvan organisaties aansprakelijk gesteld kunnen worden voor niet betaalde loonheffingen, omzetbelasting, loon en dergelijke. Daarnaast kunnen ook bestuurders of werknemers zelf aansprakelijk gesteld worden.
Tijdens deze masterclass leer je niet alleen wanneer de ketenaansprakelijkheid van toepassing is maar krijg je ook kennis van overige aansprakelijkheden, zoals de inleners-, opdrachtgevers- (WAS), bestuurders- en werknemersaansprakelijkheid. De masterclass kenmerkt zich door veel praktijkvoorbeelden waarbij je veel concrete handvatten krijgt rondom de wet- en regelgeving van looncontroles, de ketenaansprakelijkheid en aanverwante wet- en regelgeving. Tevens wordt ook het inrichten van risico beperkende maatregelen besproken om de kans op bevindingen tijdens een looncontrole, en daarmee een mogelijke aansprakelijkheid te voorkomen c.q. te beperken. Daarnaast wordt ook wetgeving behandeld zoals Wet toelating terbeschikkingstelling uitzendkrachten en de aanpassing van het Wetboek van strafrecht op het gebied van mensenhandel, waarbij opdrachtgevers veel sneller aangepakt kunnen worden bij misstanden.
Leerdoelen
- Kennis van de wet- en regelgeving omtrent de verschillende aansprakelijkheden waardoor je beter in staat bent om het risico te beoordelen.
- Het inrichten van risico beperkende maatregelen om een mogelijke aansprakelijkheid te mitigeren waarbij je praktische handvatten krijgt aangeboden en relevante vragen uit de praktijk (waaronder ter zake van de AVG) kunt beantwoorden.
Voor wie?
Belastingadviseurs, (interne) fiscalisten, controllers, inkopers
Ervaring
Kennis van loonheffingen en arbeidsrecht is een pre.