Inhoud
Er is nog geen startdatum van deze cursus bekend. Wilt u op de hoogte worden gehouden van de startdatum, mail dan Jelle Berghuis (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en u ontvangt bericht zodra deze bekend is.
Hoewel van alle tijden, is er steeds meer aandacht voor het schenken en nalaten aan goede doelen. Charitatieve motieven worden gecombineerd met fiscale optimalisatie. Kiest de filantroop voor een periodieke gift of legaat aan een erkend goed doel of richt hij een eigen ANBI-stichting op? Of wellicht heeft een fonds op naam de voorkeur? Of een combinatie?
Naast een kennismaking met de wereld van charitas wordt dieper ingegaan op de charitatieve motieven en de vormgeving hiervan: de do’s en don’ts worden met praktische voorbeelden belicht. Aandacht is er voor het proces hoe een charitatief plan tot stand komt en de rol van de trusted advisor als procesbegeleider. Tevens kijken we naar de financiële en fiscale mogelijkheden en staan we stil bij de spelregels van een ANBI. Nieuwe ontwikkelingen als gemeenschapsfonds, effective giving en disruptieve ngo’s komen aan bod. Ook raakvlakken met impact investing komen langs: geen donatie maar een belegging die financieel en sociaal rendement combineert.
Leerdoel
Met deze studiedag heeft u voldoende gespreksstof richting uw cliënt op het gebied van goede doelen. Als accountant, belastingadviseur of bankier bent u in staat om de filantroop te begeleiden in de wereld van charity management. Fondsenwervers van goede doelen krijgen een beeld wat hun donateurs beweegt en van welke structuren gebruik wordt gemaakt.
Praktijktool
Ter inspiratie van donateurs hebben de docenten een knipselmap samengesteld van initiatieven op het gebied van charity management met daarin artikelen, verwijzingen en een voorbeeld van een aanvraagformulier ANBI.