PE-Pitstop Fiscaal Strafrecht

Inhoud

Er is nog geen startdatum van deze cursus bekend. Wilt u op de hoogte worden gehouden van de startdatum, mail dan Jelle Berghuis (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en u ontvangt bericht zodra deze bekend is.

Het fiscale boete en strafrecht is continu in beweging. Bovendien geldt dat soms niet veel nodig is om betrokken te raken in een strafrechtelijk onderzoek terwijl de gevolgen voor de reputatie van bijvoorbeeld het kantoor groot kunnen zijn.

Binnen het fiscale boete- en strafrecht worden de normen voor medeplegen en medeplichtigheid van de adviseur bij strafbaar handelen van de belastingplichtige, steeds opnieuw geijkt door de straf- en bestuursrechter. Met de opkomst van de medeplegersboete is kennis daarvan voor de dagelijkse praktijk onontbeerlijk. Datzelfde geldt voor de normen inzake de strafbaarheid van de rechtspersoon en het feitelijk leidinggeven aan strafbare gedragingen. Kan bijvoorbeeld het kantoor of het kantoormanagement een verwijt worden gemaakt voor strafbare gedragingen van medewerkers of cliënten?
Ook op andere gebieden is voortdurend beweging. Te noemen zijn: het pleitbare standpunt, de fiscale delicten en de commune delicten die daarmee gepaard kunnen gaan (witwassen en valsheid in geschrifte).
Kapstok van deze cursus vormt de handleiding FIOD-doorzoeking die u ontvangt. Het zwaartepunt tijdens de cursus ligt bij de behandeling van de gang van zaken tijdens een verhoor en doorzoeking en verschillende casus waarin adviseurs zijn vervolgd voor betrokkenheid bij fraude. In deze op praktijksituaties geënte cursus wordt ook uw algemene kennis van het fiscale strafrecht opgefrist. Bijvoorbeeld: wat is de reikwijdte van de specifieke opsporingsbevoegdheden van de FIOD? Wat zijn mijn rechten of plichten als getuige of verdachte? Welke straffen worden opgelegd (bijv. beroepsverbod) en wanneer wordt een strafbeschikking opgelegd?

Leerdoel
Na afloop van de cursus beschikt u over een goed begrip van de fiscale delicten en het fiscale strafrecht. Bovendien kent u uw rechten als getuige of verdachte en heeft u zich een algemeen begrip gevormd van wanneer uw strafrechtelijke aansprakelijkheid in beeld kan komen.

Tool
Tijdens de cursus wordt met een handleiding FIOD-doorzoeking gewerkt.

Onderwerpen

Onderwerpen

• WWFT
• Strafrechtelijke aansprakelijkheid en gradaties in aansprakelijkheid
• Pleitbaar standpunt
• Wie en wat voor fiscale zaken vervolgt het OM?
• Wanneer bent u verdachte, getuige en wat betekent dat voor uw rechten en plichten?
• Belastingcontrole en fiscale opsporing (de sfeerovergang) en de bijzondere      opsporingsbevoegdheden van de FIOD
• Het verhoor in strafzaken (verschoningsrecht/geheimhoudingsplicht)
• Inkeren door de belastingplichtige en/of door de belastingadviseur

Praktisch

Datum, tijd en locatie
(Datum nader te bepalen)
15.30 uur - 18.45 uur
Landgoed Groot Kievitsdal Baarn
Prijs

Prijs: €295

Betaling: U ontvangt kort voorafgaand aan de startdatum de factuur.

Accreditatie
  • pe rbRB: 3 punten
  • pe noabNOAB: 2 punten
  • pe nbaNBA: 3 PE-uren
  • Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
    Eigen inbreng volgens PE-reglement.

    Nederlandse Orde van Advocaten
    Eigen inbreng volgens Verordening Vakbekwaamheid.

Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

Maik Wessels
Maik Wessels

 070-3780750
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl

> Algemene voorwaarden