Online cursus Actualiteiten implementatie UBO-registratie

Inhoud

Vanaf 27 september 2020 geldt de UBO-registratieplicht voor vennootschappen en andere juridische entiteiten. De verplichte UBO-registratie heeft veel beroering gebracht, met name bij familiebedrijven. Deze ondernemende families vrezen voor hun veiligheid. De wetgever is hier wel enigszins aan tegemoet gekomen, maar het principiële probleem is niet opgelost: met de registratie worden gevoelige persoonsgegevens openbaar gemaakt. Dat brengt risico's met zich mee die lang niet denkbeeldig zijn, verschillende families zijn in de afgelopen jaren geconfronteerd geweest met afpersing, chantage en zelfs ontvoering. Daarmee is privacy versus transparantie een bijzonder actueel en belangrijk vraagstuk.

UBO-register
Vanaf 27 september 2020 moeten BV’s, NV’s, stichtingen en verenigingen (i.e. vennootschappen en juridische entiteiten) hun UBO registreren. Een UBO is een natuurlijke persoon met een direct of indirect eigendoms- of zeggenschapsbelang van meer dan 25 procent in een vennootschap of andere juridische entiteit. De openbare UBO-registratieverplichting vloeit voort uit de vijfde EU-antiwitwasrichtlijn en had volgens deze richtlijn uiterlijk op 10 januari 2020 moeten zijn geïmplementeerd. Nederland heeft die deadline - net als een aantal andere EU-lidstaten - niet gehaald. Op basis van de (verplichte) openbare UBO-registratie, krijgen niet alleen de Financiële inlichtingeneenheid, bevoegde autoriteiten en aangewezen poortwachters - zoals notarissen, banken, verzekeraars, accountants en belastingadviseurs - maar iedereen toegang tot een (beperkte) set aan UBO-gegevens.

Praktijk
Tijdens het webinar geven twee specialisten een overzicht van de hoofdlijnen van de UBO-wetgeving voor vennootschappen en andere juridische entiteiten en staan zij stil bij de verplichtingen die voortvloeien uit de wet en bij de acties die UBO’s kunnen ondernemen. Ook staan zij kort stil bij het (concept)wetsvoorstel implementatie UBO-registratie voor trusts en soortgelijke juridische constructies. Op wat voor manier kan de privacy nog op een juridisch, fiscaal en maatschappelijk verantwoorde wijze worden beschermd?

Dit is een online cursus. U ontvangt voorafgaand aan de cursus inloginstructies. Het is niet per se noodzakelijk een applicatie te installeren.

Planning

Donderdag 10 september 2020

Tijd: 15:00 - 17:00 uur

Online videoconferentie

Inschrijven

Ja, ik wil me inschrijven voor Online cursus Actualiteiten implementatie UBO-registratie te Online webinar. De factuur à €195 (ex btw) ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.

Praktisch

Datum, tijd en locatie
Donderdag 26 november 2020
15.00 uur - 17.00 uur
Online webinar
Prijs

Prijs: €195 (ex btw)

Betaling: U ontvangt kort voor de startdatum de factuur.

Accreditatie
 • pe rbRB: 2 punten fiscaal
 • pe nbaNBA: 2 PE-uren
 • pe knbKNB: 2 PE-uren
 • pe hqHQ: 2 PE-punten
 • SOMN 2 punten

  Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
  Eigen inbreng volgens PE-reglement.

  Nederlandse Orde van Advocaten
  Eigen inbreng volgens Verordening Vakbekwaamheid.

Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

Maik Wessels
Maik Wessels

 0612556310
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl

> Algemene voorwaarden