Toolkit Familielening 2019

Inhoud

Gezien de huidige woningprijzen, kunnen veel starters op de woningmarkt wel wat hulp gebruiken. Aankloppen bij vermogende familieleden voor een lening kan een uitkomst zijn. Dit levert hen bovendien vaak méér belastingvoordeel op dan een belastingvrije schenking. Zijn uw cliënten al op de hoogte? Mis deze kans niet en ga samen aan de slag met de Toolkit Familielening 2019!

In samenwerking met verschillende specialisten uit de markt hebben wij voor u dit totaalpakket aan informatie samengesteld. De toolkit bevat alle tools, informatie, wetgeving en documentatie om uw cliënt praktijkgericht te adviseren. De direct bruikbare checklists, rekentools en modeldocumenten zorgen ervoor dat u meer cliënten in minder tijd kunt bedienen. Een kleine investering die u snel zult terugverdienen!

De Toolkit Familielening 2019 bevat bijdragen van:
- Mw. mr. C.J.M Martens, Estate Planner en docente Estate Planning en successiebelasting
- Mw. mr. A.A.M. Ruys, advocaat en notarieel jurist en eigenaar van Hoornwijck Advocatuur
- Mw. mr. R.C. van der Wel, belastingadviseur en Estate Planner bij Mazars
- En staat onder redactie van drs. R.A.W.P. Latour, fiscalist bij Sdu

Onderwerpen

Cliëntentekst en infomemorandum (2 word-bestanden: 2 tot 3 blz. A4)
Met de tekst zet u uw cliënt aan tot nadenken over lenen in familieverband voor onder meer de aankoop van een eigen woning. U kunt deze gebruiken voor uw relatiemarketing. Samen met een overzichtelijk infomemorandum een mooie aanzet om een adviesgesprek met uw cliënt in te plannen om over dit onderwerp door te praten.

Checklist adviesgesprek familielening (pdf, 13 blz. A4)
Deze checklist bevat maar liefst 20 belangrijke vragen/aandachtspunten om systematisch aan de orde te brengen in het gesprek met uw cliënt over lenen in familieverband. Dit verschaft u een zeer volledig inzicht in de advieskansen bij uw cliënt. De uitgebreide toelichting bij elk punt helpt u als adviseur te begrijpen waarom de diverse vragen en aandachtspunten naar voren komen en geeft u concrete ideeën voor nadere advisering per onderwerp.

Stappenplan familielening (pdf, 5 blz. A4)
Besluit uw cliënt geld te lenen aan een familielid? Als u de 18 uitgewerkte praktische stappen met aandachtspunten (inclusief verwijzingen naar de advieschecklist en de praktijkpocket) met uw cliënt doorloopt, onderneemt u alle benodigde acties om een leenovereenkomst op te stellen en tot uitvoering te brengen.

Rekentools voor het bepalen van de lening (Excel-bestanden)
Bepaal met de onderstaande tools welk bedrag uw cliënt kan lenen aan zijn familielid, plan de aflossing en bereken de schenkbelasting die de lener is verschuldigd bij een eventuele             (gedeeltelijke) kwijtschelding van de verschuldigde rente:

  • rekentool Noodzakelijke financiële buffer;
  • rekenmodel aflossingsschema;
  • rekentool Schenkbelasting

2 modellen voor leenovereenkomsten (Word-bestanden, 3 blz. A4)
Als u met uw cliënt de vormgeving van de lening heeft bepaald, kunt u met behulp van deze modellen eenvoudig en weloverwogen een leenovereenkomst opstellen die past bij de persoonlijke behoeften van uw cliënt. De opgenomen concrete tekstsuggesties en aandachtspunten kunt u naar behoeven toevoegen of verwijderen.

  • Eigen woning,
  • Andere doeleinden

Praktijkpocket ‘Familielening’ (pdf, 22 blz. A4)
De praktijkpocket Familielening biedt achtergrondinformatie over de fiscale ins en outs omtrent lenen in familieverband. Met behulp van de uitleg, tips en adviezen kunt u een extra verdiepingsslag maken en zo de meest voorkomende vragen over dit onderwerp beantwoorden.

Digitale Wettenbundel Familielening (pdf)
Deze bundel biedt een compleet overzicht van (en links naar) wetten en regelingen die u zult gebruiken bij advisering over lenen in familieverband.

Deze toolkit, die u een schat aan praktische informatie verschaft, bespaart u veel tijd. U kunt direct aan de slag en de aandacht richten op uw cliënt. De investering van € 295 zult u snel terugverdienen.

 

Sdu Licent Academy

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl

> Algemene voorwaarden