Toolkit Schenken aan kinderen 2019

Inhoud

De afgelopen tijd stijgen de huizenprijzen in rap tempo. Het wordt voor kinderen steeds moeilijker hun droomwoning te kopen. Gelukkig kunnen ouders in 2019 maximaal € 102.010 onder voorwaarden belastingvrij schenken aan hun kinderen voor de eigen woning. De nieuwe vrijstelling kent veel valkuilen, maar met deze toolkit heeft ook de schenkvrijstelling voor de eigen woning voor u geen geheimen meer. Grijp deze kans en ga direct met uw cliënt aan de slag!

Bespaar tijd met de toolkit Schenken aan kinderen
Om u tijd te besparen bij advisering over schenken aan kinderen, heeft de vakredactie van SDU Licent Academy in samenwerking met 3 specialisten de Toolkit Schenken aan kinderen samengesteld. De toolkit bevat precies de tools en documentatie om uw cliënt praktijkgericht te kunnen adviseren. U kunt direct aan de slag en de aandacht richten op uw cliënt.

Deze uitgave staat onder de redactie van de heer drs. R.A.W.P. Latour (fiscalist bij Sdu) en bevat bijdragen van mw mr. C.J.M Martens (Estate Planner en docente Estate Planning en successiebelasting), mw mr. A.A.M. Ruys – van Essen (advocaat en notarieel jurist, eigenaar van Hoornwijck Advocatuur) en mw. mr. R.C. van der Wel (Belastingadviseur en Estate Planner bij Mazars).

Publicatiedatum: 30-1-2019

Onderwerpen

De toolkit bestaat uit de volgende onderdelen:

Cliëntentekst en informatiememorandum (2 word-bestanden: brief 3 blz. A4, memo 5 blz. A4)
Met de cliëntentekst zet u uw cliënt aan tot nadenken over schenken aan kinderen. U kunt deze informatie gebruiken in elke vorm van marketing. Samen met een overzichtelijk informatiememorandum een mooie aanzet om een adviesgesprek met uw cliënt in te plannen om over dit onderwerp door te praten.

Checklist adviesgesprek schenken aan kinderen (pdf, 22 blz. A4)
Deze checklist bevat maar liefst 33 belangrijke vragen/aandachtspunten om systematisch aan de orde te brengen in het gesprek met uw cliënt over schenken aan kinderen. Dit verschaft u een zeer volledig inzicht in de advieskansen bij uw cliënt. De uitgebreide toelichting bij elk punt helpt u als adviseur te begrijpen waarom de diverse vragen en aandachtspunten naar voren komen en geeft u concrete ideeën voor nadere advisering per onderwerp.

Rekentool schenkbelasting (Excel, 2 blz. A4)
Met deze rekentool kunt u steeds berekenen wat de verschuldigde schenkbelasting is als uw advies wordt uitgevoerd.

Stappenplan schenken (pdf, 5 blz. A4)
Wil uw cliënt gaan schenken? Doorloop dan met uw cliënt de 10 uitgewerkte praktische stappen met aandachtspunten, om tot de gewenste schenking te komen en deze tot uitvoering te brengen. In het stappenplan zijn verwijzingen naar de advieschecklist en de praktijkpocket opgenomen voor aanvullende informatie.

Stroomschema overgangsrecht verhoogde schenkvrijstelling eigen woning kinderen (pdf, 1 blz A4)
Heeft uw cliënt al eerder geschonken onder toepassing van de verhoogde vrijstelling eigen woning? Met behulp van dit schema ziet u gemakkelijk of men nogmaals gebruik kan maken van een vrijstelling schenkbelasting voor de eigen woning.

3 modellen voor schenkovereenkomsten (Word-bestanden, 3 tot 5 blz. A4)
Met één van deze drie modellen kunt u eenvoudig en weloverwogen met uw cliënt een schenkovereenkomst opstellen die past bij de persoonlijke behoeften. Concrete tekstsuggesties en aandachtspunten (bijv. over herroepelijkheid, uitsluiting, inbreng) kunt u naar behoeven toevoegen/verwijderen in het model.

  • Eigen woning (pdf, 3 blz. A4)
    Met bepalingen waarin ontbindende voorwaarden zijn opgenomen zoals vereist voor toepassing van de verhoogde schenkvrijstelling.
  • Andere doeleinden (pdf, 5 blz. A4)
    Met onderscheid in schenken van een geldbedrag of object.
  • Kwijtschelding (pdf, 3 blz. A4)
    Een schenkovereenkomst specifiek voor het kwijtschelden van een vordering.

De modellen bevatten bovendien clausules voor insluiting van de schoonfamilie in verband met het per 1 januari 2018 gewijzigd huwelijksvermogensrecht.

Praktijkpocket ‘Schenken aan kinderen’ (pdf, ca. 45 blz. A4)
De praktijkpocket ‘Schenken aan kinderen’ biedt achtergrondinformatie over de fiscale ins en outs omtrent schenken aan kinderen. Met behulp van de uitleg, tips en adviezen kunt u een extra verdiepingsslag maken en zo de meest voorkomende vragen over dit onderwerp beantwoorden.

Digitale bundel (pdf)
Dit biedt een compleet overzicht van (en links naar) wetten en regelingen die u kunt gebruiken bij advisering over schenken aan kinderen.

Met deze toolkit, die u een schat aan praktische informatie verschaft, bespaart u veel tijd. U kunt direct aan de slag en de aandacht richten op uw cliënt. De investering van € 295 verdient u snel terug.

 

Sdu Licent Academy

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl

> Algemene voorwaarden