Vakblad FamilieZaken

Inhoud

FamilieZaken is het vakblad voor adviseurs van dga's en familiebedrijven. Bij familiebedrijven kan men spreken van een bijzondere vorm van ondernemerschap; een vorm die vaak uitsluitend wordt begrepen door mensen afkomstig uit en opgegroeid in een familiebedrijf. Een grote uitdaging voor u als adviseur om het familiebedrijf op een succesvolle manier bij te staan.

In FamilieZaken vindt u wetenschappelijk verantwoorde, doch praktijkgerichte artikelen over het succesvol adviseren van deze specifieke doelgroep. Verschillende thema's, zoals Governance, Financiering, Privacy, Opvolging, Internationaal, komen aan de orde.

FamilieZaken verschijnt 4 maal per jaar. Een jaarabonnement kost € 139 per jaar.

Klik op de bestelknop om een kennismakingsabonnement (2 nummers voor € 35) te bestellen.

Onderwerpen

In nummer 2018-9 treft u de volgende onderwerpen aan:

Fonds voor gemene rekening in het familiebedrijf

Het fonds voor gemene rekening kan de laatste tijd op veel belangstelling rekenen vanuit de adviespraktijk. Dit is met name ingegeven door enerzijds de wens om vermogen te anonimiseren  en anderzijds om de belastingheffing op het vermogen te verzachten. Mr. Ricardo van Doormalen onderzoekt of het fonds voor gemene rekening ook een optie voor het familiebedrijf is.

Concurrentiebeding……de soep wordt heel heet gegeten

Bij familiebedrijven is de bescherming van het familiekapitaal vaak een belangrijk aandachtspunt. Generaties lang is er hard gewerkt aan het opbouwen van het bedrijf en die generaties hebben vaak veel tijd en geld in het bedrijf geïnvesteerd zonder daar zelf van te profiteren. Het is dan niet de bedoeling dat derden daar mee aan de haal gaan. Een concurrentiebeding kan uitkomst bieden volgens mr. Hans van Mens.

Ook de dga werkt langer door!

Omdat we langer leven én alle beoogde pensioenen duurder uitvallen moeten we langer doorwerken. Dat geldt ook voor de directeur-grootaandeelhouder, waarbij natuurlijk van belang is dat veel dga’s ook zelf gewoon langer willen doorwerken. Mr. Theo Gommer staat stil bij de (on)mogelijkheden en aandachtspunten voor dga’s  die nog niet van plan zijn om te stoppen na de pensioendatum.

De governance van het familiebedrijf

Familiebedrijven waar een vermogensoverdracht op een succesvolle wijze wordt vormgegeven en het behoud van het familievermogen over de generaties gemaximeerd, doen dit door geleidelijk de volgende generaties te betrekken bij het bedrijf. Een van de zaken die dan ook aandacht vraagt,  is borging van continuïteit van het bestuur over het familievermogen. Dit valt vaak samen te vatten onder de governance van het familiebedrijf, aldus mr. Josanne Jessen en drs. Niels Govers.

Verder in dit nummer: nieuws, een verslag van de najaarsstudiemiddag van het Netwerk Adviseur Familiebedrijf en een column van Hans Biesheuvel.

 

 

FamilieZaken verschijnt 4 maal per jaar. Een jaarabonnement kost € 139 per jaar.

Klik op de bestelknop om een kennismakingsabonnement (2 nummers voor € 35) te bestellen.

Praktisch

Prijs

Prijs: €35 (kennismaking 2 edities) klik hierboven om te bestellen.

Of neem direct een Jaarabonnement voor € 139

 

Sdu Licent Academy | Prinses Beatrixlaan 116 » 2595 AL Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl