Jaarrekening op fiscale grondslagen voor juristen

Inhoud

De feitelijke gang van zaken bij een onderneming wordt – ten dele - vastgelegd in de administratie van die onderneming. Daarbij wordt onder meer aandacht besteed aan transacties die hebben plaatsgevonden, de toerekening van ontvangsten en uitgaven in de tijd en de aanwezigheid van vermogensbestanddelen in de onderneming. De verslaggeving hiervan in een financieel overzicht is sterk aan regels gebonden. Zo zijn in titel 9 van boek 2 BW regels opgenomen voor de jaarrekening van rechtspersonen. De Raad voor de Jaarverslaggeving heeft die bepalingen als gezaghebbend auteur verder ingekleurd.
Maar het kan soms ook anders. Het is bijvoorbeeld voor micro en kleine rechtspersonen mogelijk om dezelfde feiten en omstandigheden van de rechtspersoon in een jaarrekening vast te leggen op grond van fiscale grondslagen. Dat heeft zeker als voordeel dat naast het maken van een aangifte niet ook nog een jaarrekening opgemaakt hoeft te worden. Maar wat betekent dat nog meer als je hier als ondernemer voor kiest?
De wetgever verbindt verschillende consequenties aan die keuze. Maar welke zijn dat dan? En wat zijn de effecten van deze fiscale vertaalslag: zijn deze in lijn met de verslaglegging volgens titel 9 van boek 2 BW, of is dat op onderdelen echt anders? En als dat zo is, waar zitten die verschillen dan en hoe groot kunnen die dan worden?
Met de jaarrekening op fiscale grondslagen biedt de wetgever een interessante mogelijkheid voor de praktijk. Maar het is de vraag waar dat toe leidt bij toepassing in een concrete situatie. IN deze cursus staat die vraag centraal.
Na afloop van de cursus weet u wat de impact kan zijn na toepassing van fiscale wet- en regelgeving op de waardering en resultaatbepaling in de jaarrekening. Aan de hand van concrete voorbeelden verkrijgt u inzicht in de vragen die deze geboden mogelijkheid kan oproepen.

Onderwerpen

13.00 – 15.00 uur Wet- en regelgeving
De kaders uit de wet- en regelgeving zijn bepalend voor de fiscale invulling van de commerciële jaarrekening. Welke uitgangspunten gelden daarbij? Zijn er daarbij keuzemogelijkheden voor ondernemers? En zo ja: waar zitten die dan? Welke richtlijnen zijn er beschikbaar voor de praktijk?
15.00 – 15.15 uur Pauze
15.15 – 17.15 uur Fiscale invulling van de commerciële jaarrekening
Aan de hand van concrete posten uit de jaarrekening wordt gekeken naar een concrete vertaling van fiscale regels naar een commerciële jaarrekening.

 

Planning

Maandag 12 oktober 2020

Tijd: 13:00 tot 17:15 uur

Inschrijven

Ja, ik wil me inschrijven voor Jaarrekening op fiscale grondslagen voor juristen te Landgoed Groot Kievitsdal Baarn. De factuur à €395 ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.

Praktisch

Datum, tijd en locatie
Maandag 12 oktober 2020
13:00 uur - 17.15 uur
Landgoed Groot Kievitsdal Baarn
Prijs

Prijs: €395

Betaling: U ontvangt kort voor de startdatum de factuur.

Accreditatie
  • pe rbRB: 3 PE-punten
  • pe nbaNBA: 3 PE-uren
  • pe hqHQ: 3 PE-punten
  • Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
    Eigen inbreng volgens PE-reglement.

    Nederlandse Orde van Advocaten
    Eigen inbreng volgens Verordening Vakbekwaamheid.

Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

Aryane IJssel de Schepper
Aryane IJssel de Schepper

 070-3780748
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl

> Algemene voorwaarden