Masterclass Bestuurdersaansprakelijkheid

Inhoud

Bestuurders van rechtspersonen worden steeds vaker geconfronteerd met vorderingen van deze rechtspersonen, crediteuren (waaronder de belastingdienst), faillissementscuratoren en andere partijen in verband met (mogelijke) persoonlijke aansprakelijkheid. Dit geldt ook voor bestuurders in de financiële sector, meer in het bijzonder voor trustbestuurders van doelvennootschappen.

De criteria voor bestuurdersaansprakelijkheid zijn genuanceerd en permanent in ontwikkeling. Voor aansprakelijkheid jegens de belastingdienst gelden bovendien de bijzondere regels van de Invorderingswet 1990. Tegelijkertijd blijft als uitgangspunt gelden dat aan ondernemen respectievelijk het besturen van een onderneming het nemen van risico’s onlosmakelijk is verbonden. Zoals de wetgever het enige jaren geleden verwoordde (Kamerstukken II, 2008/09, 31763, nr. 3, p.9).

“Van bestuurders kan niet worden verwacht dat zij uitsluitend handelen in die situaties waarin de te nemen stap al op alle mogelijke manieren is onderzocht, doorgerekend, van accountantsverklaringen voorzien en in schema’s vervat. Er moet ruimte blijven voor creativiteit, vernuft en durf. De samenleving is niet gediend met regelgeving die ondernemers stimuleert om telkens de voorkeur te geven aan risicomijdende beslissingen met weinig economisch voordeel.”

Tijdens deze masterclass worden de belangrijkste aspecten van de aansprakelijkheid van bestuurders van kapitaalvennootschappen behandeld, mede aan de hand van diverse casusposities. De leerstukken die aan de orde komen zijn (i) interne bestuurdersaansprakelijkheid, (ii) externe bestuurdersaansprakelijkheid jegens “gewone” crediteuren, (iii) bestuurdersaansprakelijkheid jegens de fiscus, (iv) bestuurdersaansprakelijkheid in faillissementssituaties, en (v) op bestuurders persoonlijk rustende zorgvuldigheidsverplichtingen.

Leerdoel

Na afloop van deze cursus beschikt u over een goed begrip van de regels en recente rechtspraak rondom de fiscale en civiele aansprakelijkheid van bestuurders. Dit stelt u in de gelegenheid een oordeel te vormen over de grenzen waarbinnen bestuurders in een concreet geval moeten blijven om bestuurdersaansprakelijkheid te vermijden.

Onderwerpen

  • Interne bestuurdersaansprakelijkheid
  • Externe bestuurdersaansprakelijkheid jegens “gewone” crediteuren
  • Externe bestuurdersaansprakelijkheid jegens de fiscus
  • Externe bestuurdersaansprakelijkheid in faillissementssituaties
  • Op bestuurders persoonlijk rustende zorgvuldigheidsverplichtingen

Planning

Donderdag 2 juli 2020

13:00-17:15

Inschrijven

Ja, ik wil me inschrijven voor Masterclass Bestuurdersaansprakelijkheid te Hotel Schiphol A4. De factuur à €395 (excl. btw) ontvang ik kort voor de startdatum van de cursus.

Praktisch

Datum, tijd en locatie
Donderdag 2 juli 2020
13.00 uur - 17.15 uur
Hotel Schiphol A4
Prijs

Prijs: €395 (excl. btw)

Betaling: U ontvangt kort voorafgaand aan de startdatum de factuur.

Accreditatie
  • pe hqHQ:  4 PE-punten
Docent(en)

Vragen

Heeft u vragen over deze opleiding? Ik beantwoord ze graag voor u. Ik denk ook graag mee over een maatwerkcursus of volledig programma voor uw kantoor.

Sandra de Graaf
Sandra de Graaf

 070-3780747
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sdu Licent Academy | Maanweg 174 » 2516 AB Den Haag |  (070) 3780750 | opleidingen@licentacademy.nl

> Algemene voorwaarden